Az évszakok váltakozása a hangulatunkra is rányomja a bélyegét, ahogy egyre rövidülnek a nappalok, úgy válik borongósabbá a kedvünk. Ez alapvetően természetes jelenségnek számít, ám az általános lehangoltság könnyen átfordulhat súlyos depresszióba, ami viszont már kezelésre szorul. Mi is pontosan a szezonális depresszió, milyen tünetekkel jár, és milyen kezelési lehetőségei vannak?

A szabadtéri programok feltöltenek minket energiával, azonban az őszi és téli hónapokban ritkán van lehetőségünk ilyen időtöltésre. Későn kel fel a nap, és korán sötétedik, így sokkal kevesebb napfénnyel kell beérnünk, ami a belső ritmusunkat is felborítja. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy ebben az időszakban ritkábban fogyasztunk gyümölcsöt és zöldséget, amivel szervezetünket vitaminhiányra ítéljük. Ezek a tényezők együttesen szezonális depresszió kialakulásához vezethetnek.

szezonális depressziót olyan tünetek kísérik, mint a reményvesztettség érzése, ingerlékenység, az érdeklődés elvesztése és a társas kapcsolatok elhanyagolása. Emellett a csökkent energiaszint és fokozott alvásigény, valamint az étkezési szokások megváltozásából adódó súlygyarapodás is intő jel lehet.

Enyhébb esetekben a szezonális depresszió kezelése csupán életmódváltást jelent, az érintetteknek javasolt, hogy több időt töltsenek a szabadban és rendszeresen mozogjanak, de akár egyes gyógynövény készítmények is kedvező hatással lehetnek. Ám ha a tünetek súlyosabbá válnak, és az állapot tartós, mindenképpen szakember segítségére van szükség a szezonális depresszió kezelésében.

Ha úgy érzi, hogy nem tudja túltenni magát a lehangoltság érzésen, lehet, hogy érdemes felkeresnie valakit, akivel megoszthatja a problémáját. Thiery Henriette klinikai szakpszichológushoz bátran fordulhat a szezonális depresszió kezelésével kapcsolatban! Bővebben tájékozódhat a témában, ha ellátogat a www.thieryhenriette.hu weboldalra, amennyiben pedig segítségre van szüksége, hívja a +36-70-432-5790-es telefonszámot vagy írjon üzenetet az info@thieryhenriette.hu e-mail címre!