evészavar kezelése

Az evészavar kezelése a kevésbé ismert típusok esetén is fontos!

Az evészavar kezelése szakember segítségével sem feltétlenül könnyű, ám amikor a terápia célt ér, az rendkívül felszabadító érzés az érintettek számára. Ehhez viszont idejében fel kell ismerni, hogy komoly probléma húzódik meg a háttérben, ami csak az alapvető tudnivalók ismeretében lehetséges!

Az idealizált testkép, amit a média sugall, sokféle probléma forrása lehet, köztük pedig az evészavar különböző típusai jelentik az egyik legnagyobb veszélyt. A vélt, vagy akár valós elvárások nyomására sokan sanyargatják saját testüket, a kalóriákkal való állandó harc pedig végül nem csak a lelki egyensúlyt borítja fel, hanem súlyos egészségügyi problémák okozója is lehet. Ezekkel a jelenségekkel szokás párosítani a táplálkozási zavarokat, így a kóros soványság (anorexia nervosa), a kóros falánkság (bulimia nervosa) és a túlevés is olyan betegség, amiről a legtöbb ember hallott már. Az evészavar kezelése azonban nem csak ezekben az esetekben válhat szükségessé, vannak ugyanis kevésbé ismert típusai is a betegségnek.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy el kell engedni azt a tévhitet, hogy a táplálkozási zavarok csupán a nőket érintik. Az evészavar kezelése férfiak esetében is egyre gyakrabban elengedhetetlen, a betegség egyik újabb megjelenési formája ugyanis kifejezetten az erősebbik nem képviselőinél jellemző. Az izomdiszmorfia, vagyis testedzésfüggőség esetén az érintettek gyengének és erőtlennek látják magukat, ami ahhoz vezet, hogy túlzásba viszik az edzést és a tömegnövelők használatát. Az evészavar kezelése nélkül az izomdiszmorfia komoly sérülésekhez vezethet, de a hormontartalmú készítmények miatt az egészségi állapotot is veszélybe sodorhatja.

Szintén egyre gyakrabban előforduló probléma, hogy valaki az egészséges étkezés megszállottjává válik, ez az orthorexia nervosa. Ebben az esetben az elfogyasztott ételek minősége kerül a középpontba, ami oda vezet, hogy a táplálkozás egyre kevésbé változatos, az adagok pedig egyre kisebbek. Bár a cél az egészséges életmód kialakítása, az alapvető élelmiszerek nélkülözése valójában komoly hiánybetegségek kialakulásához vezethet, ha az evészavar kezelése sokáig várat magára.

Ha van olyan ismerőse, akinél az említett problémák valamelyikére gyanakszik, netán úgy érzi, hogy éppen Ön az, akinél az evészavar kezelése elengedhetetlenné vált, keresse bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológust! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!