étkezési zavarok

Étkezési zavarok és az ünnepi időszak

Az étkezési zavarok nem kapcsolódnak ahhoz, hogy hol járunk a naptárban, mégis vannak olyan időszakok, amelyek nagyobb eséllyel váltanak ki ilyen problémákat. A karácsonyi ünnepek többféle módon kapcsolódhatnak mentális zavarokhoz, ezért év elején érdemes nagyobb figyelmet fordítani saját magunkra és szeretteinkre is!

A karácsonyi időszak és a lelki problémák összefüggésében a magányt, illetve a depressziót szokták kiemelni a szakemberek. Azok, akik úgy érzik, hogy nincs kihez kötődniük a szeretet ünnepén, gyakran az átlagosnál sötétebben látják helyzetüket. Nem kérdés, hogy az év végi ünnepi hangulatban nagy figyelmet kell szentelni azoknak, akik hajlamosak a depresszióra, ám korántsem ez az egyetlen probléma, ami ilyenkor előtérbe kerülhet. Egyre többeket érint az evészavar valamilyen formája, ami könnyen kialakulhat vagy súlyosbodhat az ünnepi lakomák idején, illetve azokat követően.

Az emberek többsége, ha érez is egy kis bűntudatot a decemberben felszedett plusz kilók miatt, könnyedén túllendül rajta, és diétával vagy sporttal hamar le is dolgozza a felesleget. Ám ha az elfogyasztott ételek miatt kialakuló rossz érzések túlságosan intenzívek, esetleg a környezetből is negatív visszajelzések érkeznek, az jó alap a bulimia vagy az anorexia kialakulásához. Ezek a problémák rendkívül súlyossá válhatnak idővel, ezért fontos, hogy már a kezdeti időszakban felismerjék és megtegyék a szükséges lépéseket az érintettek, valamint a családtagok, barátok. Az étel elutasítása, hánytatásra utaló jelek, rosszkedv és zárkózottság is lehet árulkodó jel, hiszen ezek mind arra utalnak, hogy esetleg valamilyen evészavar áll az év elején hirtelen bekövetkező változás hátterében.

Ha magára ismert, esetleg van olyan ismerőse, akiről elképzelhetőnek tartja, hogy étkezési zavarok gyötrik, ne hezitáljon, kérje bátran Thiery Henriette klinikai szakpszichológus segítségét! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!