A pánikbetegség leküzdésében fontos szerepe van a családtagoknak, közeli barátoknak is, ezért mindenkinek érdemes körüljárnia a témát. A szakpszichológus segítségét nem pótolhatjuk ugyan, viszont jelen lehetünk az érintett életében, mint egy biztos pont, akire számíthat, és ez a legnagyobb támogatás egy ilyen helyzetben. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, miről van szó pontosan és hogyan tudunk segíteni!

A pánik kifejezést beépítettük a hétköznapi nyelvbe és sokféle szituációban használjuk, talán ezért is olyan nehéz elfogadni, hogy valójában egy nagyon komoly problémáról van szó. A pánikbetegség egy pszichés zavar, aminek a lényege, hogy az érintettekre időről-időre rátör a szorongás, méghozzá olyan helyzetekben, ami külső szemlélőként olykor teljesen értelmezhetetlen.

Egy-egy ilyen pánikroham rendkívül intenzíven jelentkezik, és – bár alapvetően lelki eredetű – számtalan fizikai tünet kísérheti. Izzadás vagy éppen hidegrázás, szapora szívverés, émelygés, légszomj, szédülés, görcsös mellkasi fájdalom is lehet tünete a rohamoknak. Mivel ezeket magunk is látjuk, azonnal felébred bennünk az empátia, a lényeg azonban az, hogy ne csak akkor álljunk a pánikbetegséggel küzdő ismerősünk mellett, amikor számunkra is látható jele van a szorongásnak.

A kulcs a megértés, fontos tisztában lennünk azzal, hogy az érintettek számára egy hétköznapi helyzet is lehet szorongást keltő. Nem szabad bántóan fogalmazni, ítélkezni, elutasítónak lenni akkor sem, ha az illető nem tesz meg olyasmit, ami számunkra hétköznapi, ha például nem száll fel egy buszra vagy nem tudja rávenni magát, hogy bemenjen egy boltba. Teremtsünk bizalmas légkört és legyünk rugalmasak, ezzel tehetjük a legtöbbet azért, hogy ismerősünk a lehető leghamarabb le tudja küzdeni a pánikbetegséget.

Ha Önnek is van olyan családtagja, barátja, akinek pánikrohamok nehezítik meg az életét, vonjon be szakértőt, forduljon bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológushoz! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!